Ven 2005

 

Vi hade tittat på väderprognoser en hel vecka för att se om det fina vädret skulle hålla sej ända till helgen. Torsdagens prognos såg bra ut så hundvakt kontaktades. Förfrågan gjordes om bokning av färja, men svaret blev att mindre sällskap än tio personer inte kunde boka biljett. Kom bara en halvtimme före avgång så ordnar det sej, blev svaret. Lördagen startade vid åttatiden med packning och lite mat fixades för att ta med. Avfärd och hunden lämnades bort. Klockan elva, en halvtimme före avgång, var vi framme i Landskrona hamn. Tur var det för kön blev efter en stund rätt lång och färjan var inte så stor, så när vi gått ombord fick vi se att ett tiotal personer fick vända och vänta på nästa färja två och en halv timme senare. Synd om dem, om de kört långt.

För att se större bild, klicka på den.

 

Överfarten tog c:a en halvtimme. Lite disigt så man kunde bara otydligt urskilja Danmark på andra sidan. Framme i Bäckvikens hamn blev det en kort promenad uppför backen till cykeluthyrningen. Sista öppna helgen för säsongen gjorde att många cyklar var undanstoppade men där var imponerande många ändå. Jag tyckte vi skulle ta en tandem, för jag har aldrig cyklat en tandem, så kunde ungdomarna ta varsin egen. Det visade sig inte vara så svårt att cykla tandem. Lite osäkert i början men väldigt stabilt. Man tror att man skall vingla, men det går knappt med så långt axelavstånd. 

 

Iväg bar det i ett underbart sensommarväder. Vi följde den västra kanten. Hela ön har en brant kant mot havet. Den här sidan är högst. Hamnen som syns längre bort är Kyrkbacken. Från den här vyn cyklade vi in mot mitten och Brahemuseet.

Museet är nytt och öppnade i våras, i den gamla Allhelgona kyrkan.

Museet är ljust, fräscht och mycket intressant. Två bås visade animerade filmer om Tyco Brahe och slottet Uraniborg. Stora tavlor berättade om hans liv, ön och samtiden. Mellan tavlorna fanns datapodier där man kunde läsa mer om det som stod på tavlan jämte. Det finns en bra hemsida här. http://www.tychobrahe.com/  
Här kunde man lagt ner mycket tid, men en bokning på Stjerneborg för en mediavisning av de astronomiska studierna han gjorde i den här underjordiska byggnaden, fick oss att hasta vidare. Visningen tyckte jag var sådär. Det hade lagts mycket jobb på den men den nådde tyvärr inte ända fram! Efter det tog vi en glass och en kopp kaffe i solskenet och sedan fortsatte vi med att cykla till Kyrkbackens hamn.  

Där promenerade vi runt i småbåtshamnen en bra stund. Lördag eftermiddag och fint väder, innebar att många båtar kom in för att ligga där över natten. Det stora flertalet var danskar. Om man tittar på bilden förstår man att vi blev nyfikna på kyrkan och utsikten därifrån. Därför blev det nästa mål.

Så här såg det ut när vi kom dit. En underbar utsikt. Om inte diset hade varit, borde man sett Danmark breda ut sig ett stenkast bort. Kyrkan heter S:t Ibbs och härstammar från tolvhundratalet. Den har byggts om och till ett flertal gånger. På artonhundratalet blev den för liten för församlingen och en ny kyrka byggdes i mitten på ön och S:t Ibbs lämnades att förfalla. Efter restaurering kunde den återinvigas 1938. Nu siktade vi in oss på den tredje hamnen på ön, Norreborg.

En cykeltur tvärsöver ön och där var en mysig liten hamn med en vy från Helsingborgshållet och nästan till Landskrona, som skyms av udden. Det började bli sen eftermiddag, med långa skuggor, men fortfarande varmt. Nu började vi bli riktigt hungriga. Vi hade bestämt oss för att äta på campingen i Husvik så dit styrde vi färden. När vi kom dit var det ett stort sällskap som höll på att betala och när det äntligen blev vår tur, visade det sig att sällskapet i kombination med att det var sista säsongsdagen, hade tömt deras lager!! Det fanns bara hamburgare kvar. Stor besvikelse för magen som nu kurrade ordentligt. Dennis bara pratade om Pizza, som fanns i Tuna By. Meningen var att cykla runt hela ön och eftersom den vackraste biten hade sagts vara Hakens stig, bestämde vi oss för att fortsätta, med förhoppning att matstället i Bäckviken skulle vara öppet.

Det var tjusigt och här var hus mest hela vägen. Helt plötsligt såg det ut som stigen tog slut och det fanns bara en trappa. Den hade släta partier för hjul så en försiktig nedstigning började. Sofia fick hjälp av Dennis med sin cykel. 

Härifrån var det en bred grusad promenadväg fram till Bäckviken. Matstället var såklart stängt eftersom klockan passerat sex. Nästa färja skulle gå kvart över, och vi hade fått åka hungriga. Dennis pizzaförslag segrade och eftersom ingen mer färja gick före den sista  nioturen, blev det en ny cykeltur upp till Tuna By och turistgården. Det hade nu blivit mörkt och ganska kyligt. Pizzerian låg i en avskild del av huset, men den mycket vänliga personalen lät oss sitta inne i restaurangen och äta. Vi var ensamma där, förutom ett par, och efter allt cyklande var det underbart att bara sitta ned och äta! Vid åttatiden var vi färdiga, cyklade ner och lämnade våra cyklar, promenerade ned till färjeläget i mörkret, för att i det varma väntrummet  vänta in den sista färjan för dagen. 

Som Backviken ser ut i nedförsbacken. Det är inte färjan utan en annan båt som passerade.
 

Sammanfattningsvis en av de bästa dagarna förra året. Jag hoppas att vi kommer dit en sväng i år också och att det är lika fint väder då. Det är så mycket utomhus att det nästan är ett krav för att det skall vara trivsamt.