Lördag
Lördagen var avsatt för fotografering av skeppen när de passerade ut och in med betalande passagerare. En fin vind på 6-8 m/s var perfekt för det. Precis som förra året var det gråmulet, men solen kunde anas emellanåt. Förra året stod jag på armen som delar Nissan och småbåtshamnen. I år gick jag ut på den yttre vågbrytaren.

För att se större bild, klicka på den. För att komma tillbaka, klicka på bilden igen.

 

  Här borde jag stannat för ta fler bilder av skeppen. Fyren är en färgglad förgrund. I stället gick jag ända ut. Det här är Haabet på väg ut.

De flesta gjorde som Tre Hjärtan och gick ut för motor, för att sedan visa hur segelsättningen går till (flera bilder).

Den fina vinden gjorde att det även var en del mindre båtar ute. Den här trimaranen gjorde god fart på väg in.

Loth Loriën på väg ut. Hon gjorde likadant som Tre Hjärtan. Ut för motor och sedan hissa segel.

Albert Johannes.

Sedan kom Thalassa. Det största av skeppen på festivalen.

  Här klättras det för segelsättning. Man kan undra hur lång tid det tar att vänja sig vid höjden? Jag läste en artikel av en i besättningen på Götheborg, som sa att de började att träna på klättring i rigg på natten, när det är mörkt. Detta för att arbeta med en svårighet i taget.
 

Aphrodite och Thalassa passerar varandra.

  Aphrodite passerar inåt. Båten är byggd 1994 efter studier av olika ritningar från början av 1800-talet.
 

Sedan kom min favorit Baltic Beauty. Förra året var det den enda båten som jag såg segla ut ur Nissan utan motor.

   
 

Här hade alla andra tagit ned seglen. Som jag står och tittar här, är det ren motvind. Kaptenen föll av och tog höjd hela tiden. På det viset lirkade han sej sakta fram till den punkt där han kunde falla av in mot Nissan. Ingen motor. Sedan var det god fart uppströms. Sådant imponerar i alla fall på en amatör som mej!

   
 

Mathilda af Mollösund.

  Söndag
   
 

Söndagen var tänkt att vara min höjdpunkt på festivalen. Jag hade köpt en segeltur med Baltic Beauty två månader före festivalen för att vara säker på att få en plats. Eftermiddag och molnen börjar samla sej. Vindstilla. Inte riktigt vad man drömmer om. Sedan visar det sej att de ställt in sin segling på grund av för få sålda platser. Öken! Seglatsen har överlåtits på Tre Hjärtan, som Mia och jag seglade med förra året. Den seglatsen var bra och båten fin, men med så många båtar, hade det varit kul att segla med någon av de andra. En tröst är väl att bristen på vind ändå hade gjort att det inte blivit mycket seglat.

 

Pedro Doncker som i mina ögon har en underlig segelsättning, med motställda, triangelformade segel. Hon lyckades sakta ta sej fram i den lilla vind som fanns

 

Så här såg det ut från Tre Hjärtans akterdäck. Tjuvahålan rätt fram och Grötvik om styrbord, utanför bild. Sakta framåt för motor och en vind som mest bara lyckades få seglen att bukta ut lite.

 

Så här så det ut akteröver. Regntunga skyar över Hallandsåsen. Härifrån vände vi åter mot Halmstad. Motorvarvtalet höjdes och halvvägs in började regnet. Den här blöta sommaren har jag investerat i bra regnkläder, så det gick ingen nöd på mej. Efter seglatsen gick jag runt på området. Det var mycket folk kvar trots regnet. Det som höll mej kvar, var att det på alla båtar kom ut besättning i regnkläder. Efter en stund började båtarna hissa segel. Det började närmast Slottsbron. En efter en gick båtarna ut på en båtparad, med kanonsalut och stor show i regnet. Eftersom jag är rädd för att kameran inte tål regn så har jag tyvärr inga foton från detta. Men det var verkligen en pampig avslutning av marinfestivalen 2007. 

  Till Götheborg